Wielen voor onder je meubels

Het gebruik van meubelwielen onder meubels wordt steeds populairder omdat de meubels hierdoor veel handelbaarder worden. Gemak is toch een groot goed en wordt door iedereen met een eigen huis toch wel gewenst. Het makkelijk kunnen verschuiven van grotere stoelen en om banken en kasten te kunnen verschuiven om er makkelijker bij te kunnen met het stofzuigen of dweilen is toch wel heel erg handig. Ook voor diegene die regelmatig hun interieur nog eens aanpassen is dit een must, gelukkig zijn er ook heel veel verschillende meubelwielen met iedereen een eigen kwaliteit, uitstraling, grootte en stevigheid.

Goed opletten op welke wielen je gaat gebruiken

Zonder wat vooronderzoek of logisch nadenken gaat het vaak mis als mensen lukraak wielen onder hun meubels plaatsen. Ze kopen wielen die kwalitatief niet voldoen, wielen die niet stevig genoeg zijn voor de meubel of wielen die niet geschikt zijn voor die bepaalde ondergrond. Er is dus veel wat mis kan gaan, hierdoor kunnen zowel je meubels als ondergrond beschadigt worden. Om dit te kunnen voorkomen zijn er in principe twee hoofdzaken waar rekening mee gehouden moet worden. Het eerste is het maximale gewicht dat de wielen aan kunnen, deze mag nooit overschreden worden. Ten tweede is dat de wielen bij de juiste ondergrond moeten horen.

  • Meubelwielen die geschikt zijn voor kwetsbare vloeren waaronder laminaat, parket, zeil of elke andere houten vloer. Vaak zijn deze gemaakt van TPT of zijn voorzien van een polyurethaan loopvlak. Deze materialen zorgen voor genoeg weerstand en zijn ook kras en streepvrij, want krassen op je kwetsbare houten vloer is wel het laatste wat je wilt.
  • Meubelwielen die geschikt zijn voor vloeren waaronder tapijt of vloerbedekking, deze hebben vaak een harder loopvlak wat nodig is om genoeg rolweerstand te hebben, zachte wieltjes zakken er helemaal in weg en zo kun je amper de meubel bewegen.

De hardheid van deze wielen is ook gelijk de reden waarom deze alleen maar op zachte ondergronden mag worden gebruikt, door de hardheid kunnen ze juist kwetsbare ondergronden beschadigen.

Extra tips

  • Zorg altijd voor een schone vloer voordat je een meubel verplaatst. Ook de zachtste wielen kunnen krassen als er bijvoorbeeld wat zand of een steentje onder ligt.
  • Maak meerdere keren per jaar moet een doekje de oppervlakken van de wieltjes schoon
  • Met babydoekjes kan je de wieltjes gemakkelijk oppoetsen zodat ze er weer als nieuw uitzien.

Als je meubelwielen met remmen hebt, vergeet niet altijd de rem eraf te halen als je de meubel gaat verplaatsen. Ook hierdoor kunnen er krassen ontstaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb